info@wisselstudio.be

Aalststraat 7/11

1000 Brussel

Wissel architectuur studio is een jong, ambitieus architectenbureau. Felix Schiettecatte, Lennart Vandewaetere en Marius Vaneeckhoutte leerden elkaar kennen aan de faculteit Architectuur van KU Leuven (Sint-Lucas Campus Gent). Na enkele jaren werkervaring bij diverse Belgische bureaus (ORG Urbanism & Architecture, Dierendonckblancke architecten, noAarchitecten en URA Yves Malisse & Kiki Verbeeck), richtten ze in 2017 hun eigen bureau op, met als eerste project een tandartspraktijk in Brugge. Sinds 2020 werken ze samen in Centre Dansaert, waar ze omringd zijn door andere startende ondernemers in verschillende disciplines. Daarnaast zijn Lennart en Marius ook actief als praktijkassistent architectuurontwerp aan de KU Leuven Faculteit Architectuur (Campussen Gent en Brussel).

Vanuit hun bureau in het centrum van Brussel werken ze aan diverse projecten verspreid in Vlaanderen en Brussel. De naam wissel architectuur studio staat synoniem voor hun manier van werken: een wisselwerking tussen tekening, maquette en beeld. De analoge manier van ontwerpen laat ruimte voor toevalligheden doordat er gesneden, verschoven en geplakt wordt. Dit zorgt regelmatig voor onverwachte omwentelingen in het denkproces die verder gaan dan het voor-de-hand-liggende. Op deze manier ontstaan er nieuwe typologie├źn. Daarnaast worden maquettes niet alleen als ontwerptool gebruikt, maar ook als basis voor een gesprek.

Bij aanvang van een ontwerpproces proberen ze de essentie van het project te begrijpen en dit te vertalen naar een eenvoudige onderzoeksvraag. Met die vraag gaan ze aan de slag en proberen ze een ontwerp te maken, waarbij ze erover waken dat het bestaande niet in de schaduw geplaatst wordt. Op een subtiele en doordachte wijze proberen ze de identiteit van de plek te versterken - of misschien louter te ondersteunen - door een toevoeging of een eliminatie. Deze werkwijze resulteert in een architecturaal antwoord dat een doordacht, helder en functioneel geheel vormt, leesbaar in structuur, detail en materialiteit.

instagram facebook

webdesign: wissel & Alexander