'Tandkliniek Brugge'

2018-2019

Tandkliniek Brugge is een transformatie van een casco-handelsruimte tot een tandartspraktijk. De doelstelling is om een groepspraktijk te ontwikkelen waar tandartsen zich verbonden voelen. Er wordt een dynamisch kader ontwikkeld, dat ervoor zorgt dat elke tandarts steeds de aanwezigheid van zijn collega’s voelt. Door de dubbele circulatie mogelijkheden, doorzichten en overdracht van schaduw & licht, heerst er een dynamiek die de aparte tandartsen vormt tot groep.

Dit idee werd vormgegeven in drie stappen:

1. plan
De ontdubbeling van circulatiemogelijkheden tussen de ene praktijkruimte en de andere.

2. snede
Doorstroom van licht tussen verschillende ruimtes.

3. detail
Plan en snede komen samen in een kruisdetail, dat elk knooppunt oplost.

opdrachtgever: Tandkliniek Brugge

status: opgeleverd

datum: 2019

team: wissel studio

foto's: wissel studio

tekst

'HUSHHUSH stage'

2019

In samenwerking met Michiel Helbig en KU Leuven

De Hush Hush is een festivalstage ontworpen voor Contrair Open Air. Het ruimtelijk idee is gegroeid vanuit de context van de Haven van Antwerpen, het is een knipoog naar het droogdok dat zich vlak naast de site van Noordkasteel bevindt. Een droogdok is een langwerpige kuip waarin schepen gebouwd, hersteld en onderhouden worden. De unieke kuipconstructie laat toe om het waterpeil te controleren, waardoor er met de boten gemanoeuvreerd kan worden.

Zoals het water binnenstroomt in het droogdok, stromen de dansende mensen tot bij het podium van de Hush Hush. De bezoekers worden langs weerszijden omsloten met een langwerpig dansplatform, dat de spanning opzoekt met de kruin van de bestaande bomenrij. Door de plek fysiek te omsluiten ontstaat een intieme clubsfeer. De dj-booth bevindt zich in het omsloten hart van deze ‘kuip’ en wordt geïntegreerd onder een trapconstructie die fungeert als ontmoetingsplek in de bomenkruin vlakbij de hoofdinkom van het terrein.

Het ontwerp kan samengevat worden als een framework dat de beleving van een festival omhult, vasthoudt en intenser maakt voor zijn bezoekers.

opdrachtgever: Contrair Open Air

oppervlakte: 250 m2

status: opgeleverd

datum: 2019

team: wissel studio & Michiel Helbig

foto's: wissel studio

tekst

‘Verbouwing Villa Kluisbergen’

2017-2020

Op een heuvelrug in Kluisbergen willen we een oude Villa in eer herstellen. Naast de vraag waar de voordeur moet komen is er ook dringende noodzaak om het huis beter te funderen. Beide vraagstellingen worden opgelost in een nieuwe betonnen sokkel, die enerzijds een boekensteun vormt om het bestaande huis op te vangen tegen wegzakking, en anderzijds een inkompartij + polyvalente overdekte buitenruimte bevat.

Er wordt gestreefd naar een zo evident mogelijke bouwmethode. Een zo helder mogelijk structureel kader, waarbinnen de opdrachtgever op termijn tal van mogelijkheden krijgt. De bouwmaterialen worden direct ook de afwerking, een eerlijke structuur zonder verbloeming.

opdrachtgever: privé

oppervlakte: 300 m2

status: in uitvoering

datum: 2017-

team: wissel studio + L.A.B.E.A.U

foto's: wissel studio

tekst

'Verbouwing Woning Bissegem'

2019-

We verbouwen een honderd jaar oude vlaswoning in Bissegem. De woning bestaat uit een leefgedeelte én een vlaszolder, deze zolder omhult het woonhuis zowel in plan als in snede. Het doel is om deze twee entiteiten uit te spelen t.o.v. elkaar. Het bestaande woonhuis zal die minimale functies omvatten voor het leefgedeelte, de zolder zal alle extra’s bevatten zoals atelier/garage/wasplaats/berging/hobbyruimtes. Er worden weloverwogen doorgangen gemaakt tussen beide delen, die kruisbestuiving creëren zonder privacy te verliezen.

1. planconcept

Door de unieke breedte van het huis wordt een opvolging van kamers bedacht die als hoofddoel heeft om de tuin zo diep mogelijk in het leefgedeelte te trekken, rondom de toegevoegde uitbouw. Hierdoor krijgt elke leefruimte voldoende rechtstreeks licht zonder dakramen toe te voegen. Als bouwstijl wordt gekozen om geen nieuwe materialen toe te voegen. We focussen op de ruimtelijkheid binnenin, zonder modern te hoeven zijn van buitenaf.

2. snedeconcept

Hier wordt een eenvoudige structuur toegevoegd om deze hoge ruimte betreedbaar, bruikbaar en beleefbaar te maken. De structuur wordt gebouwd met een offset van de muren, zodat dat de hoogte van de ruimte steeds voelbaar blijft.

opdrachtgever: privé

oppervlakte: 300 m2

status: in uitvoering

datum: 2018

team: wissel studio

foto's: wissel studio

tekst

'Verbouwing Woning Veurne'

2017-2018

In Veurne krijgen we de vraag om het zolderruimte van een vrijstaande woning optimaal te verbouwen met minimale middelen. We plaatsen twee ruime dakkappellen op de bestaande bakstenen spantstructuur van het dak. Door deze kapellen puntsymmetrisch te spiegelen t.o.v. elkaar, ontstaat een ruimtelijke kamerindeling die twee doelen heeft:

1) De circulatie-as grenst aan de zolderruimte, waardoor er nooit een gang-gevoel ontstaat
2) Er ontstaat een kruisvormige zicht-as doorheen de volledige bovenverdieping die ruimtegevoel creëert.

De familie had nood aan een indeling die zowel werkt voor de ouders als voor de opgroeiende kinderen. Dit ruimtelijk kader ambieert een dynamische zolderverdieping, met voldoende privacy tussen verschillende slaapkamers en de mogelijkheid tot extra berging, speelhoekjes, studeerhoekjes.

opdrachtgever: privé

oppervlakte: 150 m2

status: opgeleverd

datum: 2017

team: wissel studio

foto's: wissel studio

tekst

'Verbouwing Villa Lebbeke'

2017-2018

In Lebbeke doen we een onderzoek om een ruime, doch slecht geïsoleerde villa, in een nieuwe 'jas' te stoppen en te herstructureren tot de noden van vandaag. Het ruimtelijk idee bestaat uit een compactere gezinswoning waar een 'appendix' aanhangt die alle extra's voor het gezin bevat: bureauruimte, garage, terras, gastenkamer, speelkamer, etc. Op deze manier kan de woning op termijn ook met minimale ingrepen verkaveld worden tot twee woningen.

opdrachtgever: privé

oppervlakte: 300 m2

status: studio

datum: 2017

team: wissel studio

foto's: wissel studio

tekst

'Tower of Sol'

Selected concept for F/A FakeAuthentic , Milan, 2020

‘Tower of Sol’ stems from our fascination for the work ‘fifteen etchings’ by artist Sol LeWitt.

LeWitt was an iconic conceptual artist, one of the first to consider that the idea could actually be more important than the work itself. As architects, we are inspired by his work because of the spatial value. As a paradox, our project transforms his abstract work into an architectural object, a tower.

We create a spatial playfield on the verge of art and architecture, translating the fifteen two-dimensional combinations into a three-dimensional model of a tower consisting out of fifteen floors. The lines are translated into walls, the walls are deduplicated into staircases. By climbing the tower to higher levels, the spaces become larger, the circulation-possibilities degrade and the structure purifies. Because the work of LeWitt is free to interpret, the tower stays abstract, free of context.

‘Tower of Sol’ is a celebration of Sol LeWitt, but also a celebration of imagination. Looking differently to an existing thing, transforming it into something new, a search for the unexpected.

scale-model 1/50

mdf, RAL 9010 paint, aluminium tubing & spindle screws

h. 200 cm x b. 27 cm x l. 27 cm

tekst